
ATENȚIE!
Acest articol poate conține: ,,gen”, ,,like”, ,,boring” și alte cuvinte conforme cu perioada aceasta. A se citi NUMAI cu acordul copilului dumneavoastră! Dacă nu aveți copii, citiți, iar pentru întrebări nu ezitați să ne contactați!
Ochii noștri, ori se ,,ceartă’’ (strabism), ori obosesc, ori se supără și demisionează din funcția ,,privit la aproape’’/ ,,privit la distanță’’, iar noi stabilim că trebuie să facem o terapie de cuplu cu ei și mergem la un mediator: DOCTORUL OFTALMOLOG.
După ce ne supune unor lucruri TERIFIANTE precum: cititul unor litere, statul la un aparat și pusul picăturilor, ne înmânează o foaie cu anumite cuvinte și cifre pentru ca ochii să fie motivați să vadă prăjiturile
de la cofetăria de la 5 m de noi sau să fie capabili să ne furnizeze informația din mesajul de la iubit/iubită/soț/soție sau curierul care aduce pantofii comandați sau imbusurile de care avem nevoie.
Uneori primim urări de bine, fără prescripție, ceea ce este minunat, deoarece, înseamnă că ochii noștri sunt în stare perfectă ( FELICITĂRI!!!! ) și necesită doar niște picăturele (eventual) (detalii discutate cu doctorul oftalmolog, în funcție de fiecare pacient), alteori primiți această hârtie care nu, nu este un test IQ sau test de matematică…. Este… Prescripția de ochelari, iar în funcție de problema de vedere avută, ne ajută să alegem ochelarii cool care ne vor folosi și la aspect și la îmbunătățirea problemelor de vedere.
Să le luăm pe rând:
(acum începe partea boring )
Nume, Prenume- Datele pacientului (menționez că prescripția este completată de doctorul oftalmolog)
Distanță– se completează în cazul corecției miopiei (există o dificultate de a vedea la departe)
Aproape– Se completează în cazul corecției hipermetropiei și astigmatismului presbiopiei.
* Pentru lentilele monofocale se va completa doar la ,,distanță’’ sau la ,,aproape’’
* În cazul în care se completează ambele câmpuri ale tabelului (ÎN FUNCȚIE DE SFATUL MEDICULUI) se pot achiziționa lentile multifocale (progresive, degresive, bifocale)
O.D– ,,oculus dexter’’- ochiul drept ( like… în română)
O.S- ,,oculus sinister’’- ochiul stâng (tot pentru români)
Sferic/ sferă/SPH/abreviat- sf. (nu e sfânt, în acest caz )- Sfera este PUTEREA lentilelor și se măsoară în dioptrii (D). Aceasta poate avea valori cu + (hipermetropie)/ – (miopie).
Cilindric/ cilindrul/ abreviat- cyl (nu vine de la chill/relax )- Cilindrul este regăsit în cazul persoanelor cu astigmatism ( deoarece este deformată cornea ochiului, nu mai avem reflectarea obiectelor într-un singur punct pe retina, ci în mai multe puncte).
Axa/ ax– În cazul persoanelor cu astigmatism, arată orientarea cilindrului necesar corecției. Axul are valori între 0°-180°.
Prisma- Corectează foriile ( deviațiile oculare latente). Se măsoară în dioptrii prismatice.
Baza– se referă la direcția prismei. Putem avea:
*sus/ superioară (S)- baza prismei este îndreptată în sus.
*jos/ inferioară (I)- baza prismei este îndreptată în jos
*nazală (N)- baza prismei este îndreptată spre nas
*temporală (T)- baza prismei este îndreptată spre ureche
Distanța pupilară (DP)- Se măsoară în mm și reprezintă distanța dintre centrul celor 2 pupile. Este extrem de importantă pentru montarea corectă a lentilelor.
Observații– Diverse observații SUPER UTILE ale dnei dr. Gabriela Dimitriu (în cazul nostru)
AV– acuitate vizuală (pentru fiecare ochi- OD/OS) reprezintă capacitatea fiecărui ochi de a distinge formele și obiectele aflate la o anumită distanță.
FO– Fund de ochi- Este un examen ce permite vizualizarea retinei și a nervului optic. Examenul este efectuat în cadrul fiecărui consult oftalmologic, la dna dr. (și toată lumea îl trece )
ADD (Adiția)- În cazul în care se aleg lentile multifocale (prezbiopie) este un parametru foarte important. Reprezintă diferența dintre valoarea dioptriei la aproape și valoarea dioptriei la distanță.
*Dacă se doresc lentile de contact, se va discuta și se va consulta doctorul oftalmolog.*